De zomer van 2023 stond volledig in het teken van de staatsbon. Dankzij de verlaagde roerende voorheffing bood deze staatsbon die komende maand afloopt een aantrekkelijk nettorendement van 2,81%. Veel Belgen hebben destijds massaal geïnvesteerd, maar nu de looptijd afloopt komt dit vermogen vrij. De vraag is: wat doet u nu met dit vrijgekomen vermogen?
Niets? Dat kost u koopkracht. Als u besluit om niets te doen met het vrijgekomen vermogen riskeert u koopkrachtverlies door inflatie.
Nieuwe staatsbon: een optie maar minder aantrekkelijk. Een optie is om opnieuw in te schrijven op de nieuwe staatsbon. Helaas is het rendement van de nieuwe staatsbon nog niet bekend, maar het zal naar verwachting lager zijn dan de vorige. Bovendien geldt voor de nieuwe staatsbon het standaardtarief van 30% roerende voorheffing in plaats van het verminderde tarief dat van toepassing is op de vorige staatsbon.
Termijnrekening: zekerheid met beperkingen. Termijnrekeningen kunnen een alternatief bieden. Ze geven zekerheid over het rendement, maar ook hier geldt de roerende voorheffing van 30%. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat termijnrekeningen moeilijk tussentijds stop te zetten zijn en dat uw tegoeden slechts tot 100.000 EUR beschermd zijn.
Kasbons: flexibiliteit en zekerheid. Een andere optie bij banken is de kasbon, die een vergelijkbare zekerheid en flexibiliteit biedt. Kasbons zijn tussentijds verkoopbaar, maar ook hier is de bescherming van de gelden beperkt tot 100.000 EUR en geldt de 30% roerende voorheffing.
Tak-21: vast rendement maar minder flexibel. Een tak-21 levensverzekering biedt een vast rendement, maar uw vermogen zit wel voor acht jaar vast. Bovendien kunnen instapkosten en jaarlijkse beheerskosten het rendement drukken, en is er weinig flexibiliteit om in te spelen op veranderende marktomstandigheden.
Tak-23: flexibiliteit en inspelen op marktschommelingen. Als u wil kunnen inspelen op toekomstige rentedalingen is een tak-23 levensverzekering een interessant alternatief. Binnen dergelijke levensverzekering kan u bijvoorbeeld kiezen voor een obligatie-vastetermijnfonds. Binnen vaste termijnfondsen is de beleggingshorizon op voorhand vastgelegd, is het rendement tevens op voorhand bekend, geniet uw portefeuille van een grote diversificatie en tevens kunnen de beheerders makkelijk inspelen op stijgende obligatiekoersen door een dalende rente. Indien nodig kan u na de investering nog makkelijk schuiven met fondsen binnen de levensverzekering. Door de gunstige fiscaliteit van levensverzekeringen is er bovendien geen roerende voorheffing of meerwaardebelasting van toepassing.
We bespreken graag met u de mogelijkheden om uw vrijgekomen vermogen op een fiscaalvriendelijke en rendabele manier te herbeleggen.