12 juni 2018 is een nieuwe datum om aan de lange lijst van recente wijzigingen binnen de successieplanning toe te voegen. Vlabel werd namelijk teruggefloten door de Raad van State met betrekking tot de gesplitste aankoop. 

Wat is de gesplitste aankoop?

Bij een gesplitste aankoop van een onroerend goed kopen de ouders het vruchtgebruik en kopen de kinderen de blote eigendom. De kinderen financieren deze blote eigendom via een schenking die ze voorafgaand aan de aankoop van hun ouders hebben verkregen. 

Wat was het standpunt van de fiscus?

In standpunt 15004 van de Vlaamse belastingdienst werd gesteld dat deze voorafgaande schenking aan de kinderen belast zou worden bij het overlijden van de ouders. Deze belasting kon echter vermeden worden door op geschonken gelden schenkbelasting te betalen. 

Over deze verplichting tot registratie van de schenking opgelegd door de Vlaamse belastingdienst bestond reeds sinds de publicatie van het standpunt felle kritiek binnen de praktijkwereld. 

Het is namelijk niet aan de Vlaamse belastingdienst om een extra belastbare basis te gaan toevoegen. De Vlaamse belastingdienst is enkel een uitvoerende macht die bijgevolg zijn boekje te buiten ging door te gaan ingrijpen in de wetgeving. 

De gesplitste aankoop: wat brengt de toekomst?

Dit standpunt werd nu vernietigd door de Raad van State. In de praktijk wil dit zeggen dat de voorafgaande schenking van de ouders aan de kinderen bij een gesplitste aankoop niet meer verplicht geregistreerd moet worden. Dit zorgt ervoor dat een planning met een gesplitste aankoop terug een stukje goedkoper wordt door het wegvallen van de verplichte registratie van de voorafgaande schenking met de bijhorende schenkbelasting.

Lees hier het bericht gepubliceerd door Vlabel.

Zit u met vragen? Wenst u meer informatie over deze belangrijke wijziging in verband met de gesplitste aankoop en de gevolgen voor uw specifieke situatie? Neem vrijblijvend contact met ons op.